Jak na jarní DETOX organismu?

Jako fyzioterapeuta a učitele Shiatsu, Taichi a Čchi-kungu se mne často lidé ptají, jak si mohou pomoci od zdravotních obtíží sami. Jedním z účinných způsobů je očista těla. Ve většině tradic na světě to byla normální praxe, že v období rovnodennosti a Slunovratu lidé usnadňovali svému tělu přechod na letní, popř. zimní režim půsty a očistou těla, tedy i mysli. Dnes se zdá, že dochází díky příznivým kosmologickým podmínkám k renesanci těchto myšlenek.

Pokud chcete prospět svému zdraví, je nejlépe začít vyčištěním střev. Po nich následují játra a žlučník, pak ledviny, čelní dutiny a nakonec pevné struktury těla. V průběhu práce s organismem je třeba také čistit vaši mysl a energetické pole tzn. emoční oblast našeho organismu.

Rád cvičím jógu, která mě začala zajímat už v mých dvanácti letech, kdy jsem objevil literaturu o józe v knihovně mých rodičů.

Očista organismu začíná u střev

Ve čtyřiadvaceti jsem poprvé absolvoval jógové pročištění střev podle André van Lysbetha. Od té doby jsem ho víceméně často provozoval cca čtvrtletně a provozuji dodnes. Je to vynikající technika odlehčení těla, očištění od usazenin a také příprava na další práci s tělem. Teprve na tento krok by měly navazovat půsty a další očistné techniky. A důvod? Pokud začnete půst se zanesenými střevy, budete prožívat během postního období krize, které jsou způsobeny usazeninami ve střevech. Protože se pohyb ve střevech bez přísunu další potravy zpomalí nebo úplně zastaví, musí toxiny z těla odstranit játra, ledviny, plíce a sliznice… Nečekejte nějaký zázrak – je to pro organismus zatraceně náročný úkol a je spojený s nepříjemným zápachem z úst a celkovou nepohodou a očistnými krizemi.

Po jógovém pročištění slanou vodou jde samotný půst samozřejmě daleko snáz. Jak se takové pročištění dělá? Rád vám poradím a očištění sestavím na míru vašemu tělu. Ozvěte se! Budu se těšit.