Jarní DETOX? Zkuste to s ječmenem a chlorellou!

Dnešní uspěchaná doba od nás vyžaduje maximální koncentraci a efektivní nakládání s časem. Každý den totiž musíme vyřídit množství bezodkladných záležitostí, na které přitom máme zoufalý nedostatek času – pouze 24 hodin, a to za předpokladu, že nejíme, nepijeme, a hlavně nespíme. Za všeho nejvíce pak trpí naše zdraví, fyzické i duševní.

Po zimě je organismus unavený

Po zimě je lidský organismus hodně oslabený – časté výkyvy teplot při přecházení z chladu do tepla, zvýšený výskyt virových onemocnění okolo nás, to vše neblaze ovlivňuje naši tělesnou schránku. Kapitola sama o sobě je tendence vytvářet si kvůli zimě tukové zásoby a častěji útočit na obsah lednice a spíže. Zatížená jsou tak především játra a celkově trávicí soustava, v níž se hromadí toxiny.

Jarní detox

Proto je jarní čas ideální pro detoxikační kůru. Ta by měla nastoupit na řadu preventivně, ještě než začnete pociťovat, že něco není v pořádku. Určitě byste však neměli otálet, pokud už cítíte, že si na vás zimní životospráva začíná vybírat svou daň. Jak to poznáte? Nejčastěji tak, že vás více než dřív bolí hlava, jste unavenější, pálí vás žáha a cítíte, že vaše trávení příliš dobře nefunguje.

Zkuste to ze zelenými potravinami

Jestliže jste zelené potraviny doposud nejedli, vězte, že prvotní detox může zabrat několik dní, ale i týdnů. Vždy záleží na stavu vašeho organismu před začátkem detoxikace. Každé tělo je jiné a rovněž jinak na snahu ho očistit reaguje. Dlouhodobí konzumenti si často na jaře dělají kůru na zvýšené dávce zelených potravin, aby se po zimě tělo rychleji pročistilo. Nejlepší je pak konzumovat ječmen i chlorellu celoročně a provádět tak šetrnou detoxikaci těla každý den.

CHLORELLA

Sladkovodní řasa chlorella obsahuje více chlorofylu než jakákoliv rostlina na zeměkouli. Chlorella je schopná na sebe vázat těžké kovy, rezidua pesticidů, dioxiny i jiné škodlivé látky a ty pak odnášet z těla ven. Na odvodu zatěžujících látek se podílí vláknina a velmi zajímavý sporopolenin obsažený v buněčné stěně chlorelly.

Například dioxiny jsou vysoce toxické látky, které mohou i v relativně malých dávkách způsobit reprodukční problémy, nesprávný vývoj plodu dítěte, ale i poškození imunitního systému nebo rakovinu. Bohužel se jedná o běžné vedlejší produkty chemických a výrobních procesů. Současně ale chlorella obsahuje užitečné vitamíny a minerály, například hořčík, vápník nebo zinek, které tělo pro své správné fungování taktéž potřebuje.

JEČMEN

Ječmen pomáhá z těla vyloučit zatěžující látky, jako jsou zbytky insekticidů, chemická aditiva přidávaná do potravin nebo nebezpečné pesticidy. Významný vliv mají enzymy, jichž je v ječmeni velké množství a stejně jako u chlorelly se i zde při detoxikaci uplatňuje chlorofyl. Ječmen mimo to dokáže pomoci v detoxikaci mnohdy velmi zatěžovaných jater. Právě v játrech probíhá řada metabolických procesů včetně metabolismu lipidů nebo aminokyselin. Kromě toho v játrech dochází k rozbíjení hydrofobních cizorodých molekul, které organismus nemůže vyloučit močí. Zjednodušeně řečeno, právě zde dochází k jejich zpracování, navázání na hydrofilní látky a následnému vyloučení do žluče nebo krve a odstranění v ledvinách.

Proč je důležité čistit právě játra? Představme si, že játra fungují obdobně jako olejový filtr u motoru vašeho auta. Pokud filtr nečistíte, není schopen plnit svou funkci, tedy filtrovat, a začne vašemu autu způsobovat problémy. Vaše játra jsou na tom velmi podobně. Pokud je nepročišťujete, místo, aby filtrovala, propouští do těla škodlivé látky, jež mohou způsobovat nejrůznější zdravotní neduhy. Právě šťáva z listů mladého ječmene podporuje každodenní eliminaci odpadu, a tím pádem správnou funkci jater.

Článek je převzat z webových stránek www.gw-int.net.