Proč si pořídit sošku Buddhy?

Sošky Buddhy už dávno nenajdete jen v buddhistických chrámech. V posledních letech se podobizny Buddhy objevují čím dál častěji i v jógových nebo meditačních centrech a našich domovech. Jsou totiž nejen symbolem moudrosti, soucitu a blahobytu, ale i harmonizačním prvkem prostoru. Rozzáří každé místo a naplní ho pozitivní energií. Ze sochy Buddhy vyzařuje přirozený klid, symbolizující osvícení. Hlubší význam soškám dávají Buddhovy gesta a pozice zvané mudry.

Nejznámějšími mudrami, ve kterých je Buddha znázorněn, jsou Dhyana mudra, Atmandiali mudra, Vitarka mudra nebo Bhumisparsa mudra. Co představují a v čem vám soška v dané mudře může pomoci?

Meditační a harmonizační Dhyana mudra
Dhyana mudra je nejznámější meditační pozicí, kdy ruce Buddhy volně spočívají v klíně. Jsou položené dlaněmi vzhůru, přičemž pravá ruka leží na levé. Tato mudra je o klidu, harmonii, rovnováze a meditaci.

Atmandiali mudra pro zklidnění mysli

Tato mudra je gestem modlitby. Při Atmandiali mudře máte sepjaté ruce před srdeční čakrou. Tato mudra podporuje soustředění, přináší harmonii a vyrovnanost, symbolizuje klid a mír. Atmandiali mudra zároveň pomáhá zklidnit myšlenky.

Vitarka mudra pro komunikaci a napojení

Mudra symbolizuje pozici, ve které Buddha předával své učení (drahmu). Kruh mezi palcem a ukazováčkem spojuje lidské vědomí s osvícenou myslí. Propojuje zároveň i moudrost a soucit.

Bhumisparsa mudra

Tato mudra v překladu znamená „dotýkat se země“. Symbolizuje okamžik, kdy Buddha dosáhl osvícení pod stromem Bodhi. Dotknutím se země volal bohyni Země Sthavaru, aby vydala svědectví o této události.

Bůh Mára chtěl po Buddhovi důkaz toho, že dosáhl osvícení. Požadoval, aby Gautama (Buddha) vytvořil svědka, který by potvrdil jeho duchovní probuzení. Buddha se jednoduše dotkl pravou rukou Země a ta sama odpověděla „Jsem tvým svědkem.“ Bůh Mára a jeho posluhovači, kteří usilovali o to, aby Buddha nedosáhl osvícení, v tom okamžiku zmizeli. Na obloze se pak objevila hvězda jitřenka.



Umístění sošky Buddhy

Buddha je ve Feng Shui symbol moudrosti, štěstí, vyrovnanosti, osvícení, blahobytu a pozitivní energie. Buddha se většinou umisťuje na místa, kde obvykle meditujeme, cvičím jógu, nebo na oltář. Podle Feng Shui je vhodné umístit sošku Buddhy naproti hlavním dveřím, na stolek asi třicet centimetrů vysoký. V tomto místě může Buddha zahnat veškeré negativní energie, které by dveřmi mohly do domova pronikat. Buddha bude spokojený také například v obývacím pokoji.

Sošky Buddhy by se ale podle Feng Shui neměly umisťovat do ložnice, jídelny nebo koupelny. Je dobré vědět, že Buddha by také neměl stát na holé zemi, jinak by mohlo dojít k zablokování nebo narušení proudění energie čchi. Pokud studujete, je přínosné umístit sošku Buddhy na vás pracovní stůl. Pro zvýšení prosperity a slávy firmy si mohou obchodníci umístit sošku Buddhy na recepci společnosti. Buddha se také často umisťuje do zahrad – dodává místu klid a harmonii.

Nezapomínejte svého Buddhu hýčkat a občas ho uctít pěknou květinou. Jistě vám vaši dobrotivost vrátí...