10 rad, jak poznat kvalitní tejpovací pásku!

Tejpování se věnuji přes dvacet let. Stejnou dobu pracuji s produkty CureTape - jsem jediným oficiálním distributorem této značky v České republice. Elastické kineziologické pásky CureTape jsou antialergické a šetrné k pokožce - na rozdíl od většiny ostatních značek tejpů neobsahují latex. Vysoce kvalitní elastická bavlna je voděodolná a podložená prodyšnou, hypoalergenní akrylovou lepicí vrstvou. Produkty CureTape jsou vyráběny v Jižní Korey a splňují všechny evropské i mezinárodní požadavky na lékařskou kvalitu.

Pokud byste rádi s produkty CureTape rovněž pracovali, neváhejte mě kontaktovat, případně se zúčastnit některého z mých kurzů tejpování. 

  1. Každá elastická páska se skládá z několika komponentů – bavlněný podklad, elastická vlákna, lepidlo, barvivo, podkladový papír, krabička.
  2. Levná tejpovací páska = nekvalitní lepidlo, nízké množství elastických vláken, nekvalitní bavlněný podklad, možná toxicita barev, věší riziko podráždění kůže.

  3. Nekvalitní lepidlo = tejp drží velmi krátkou dobu nebo nedrží vůbec, rychle odpadne nebo naopak nelze ho sundat bez poškození kůže a to v extrémních případech až krvácení!!! Stejně tak lepidlo dráždí extrémně kůži a způsobuje zánětlivé stavy.

  4. Elastická vlákna = elastický tejp není kobercová páska, musí být pružný! Příliš měkký tejp ukazuje velikou roztažnost = nedostatek elastických vláken. Zkuste tejp natáhnout a zkuste si natáhnout kůži – obojí by mělo být v obdobném rozpětí! Příliš tuhý tejp bude více dráždit a překážet na kůži, příliš měkký tejp nevyvine adekvátní napětí!

  5. Rozsah barevné škály tejpů neznamená kvalitu. Příliš mnoho barev indikuje hodně chemie, tedy opět větší riziko podráždění kůže. Různé barevné vzory a kombinace vypadají možná zajímavě, ale nemají terapeutický účinek!

  6. Další přídavky chemikálií do tejpu = marketingový tah. Při elastickém tejpingu je hlavním efektem správně nalepený a dobře diagnosticky umístěný elastický tejp, není třeba žádná přidaná chemická látka!

  7. Nekvalitní bavlněný podklad = tejp se vám poměrně rychle doslova „rozsype“. Nejenže máte od něho oblečení a trousíte kousky látky všude, kudy chodíte, ale samozřejmě se snižuje velmi rychle i účinnost rozpadajícího se tejpu.

  8. Krabička chrání tejp při přepravě proti mechanickému poškození a proti extrémním vlivům teplot při dopravě = kvalita zůstává déle zachována. Na krabičce by měl být uveden výrobce, datum expirace a nejlépe TÜV = dlouhodobá kontrola kvality daného matriálu.

  9. Důležité je také od koho tejpy kupujete = buď podporujete bezskrupulózní obchodníky, kterým jde pouze o zisk a je jim jedno, co právě prodávají a jak se s jejich zbožím bude zákazník cítit a trápit nebo zvolíte druhou možnost. Firma, od které tejpy kupujete, by měla také tejpování rozumět, používat je v praxi, aby vám byli schopni při nejasnostech poradit, ať už jste soukromá osoba, která se chce pomocí tejpu léčit sama nebo fyzioterapeut, lékař, masér , ergoterapeut, trenér atd, kteří budou tejp přikládat někomu dalšímu. V ceně tejpu je pak obsažena i položka na další rozvoj a výzkum elastického tejpování a ne jen zisk na koupi nové jachty...
  10. Je ideální, když vám s tejpováním na začátek někdo zkušenější poradí, například váš fyzioterapeut. Informace na internetu jsou mnohdy zavádějící a autoři nenesou žádnou zodpovědnost, pokud vám tejpování nepřinese kýžený efekt! Hypermarkety vám „bezplatně“ přiloží brožůrku „Jak na to“, která vám nemusí poradit právě ve vašem konkrétním případě. 

Elastické tejpování je skvělá věc, ale jako každá skvělá věc vyžaduje určité úsilí. Nenechte se odradit drobnými neúspěchy a v případě potřeby nám klidně napište nebo zavolejte! Rád vám poradím a pomohu. Koukněte také na termíny kurzů tejpování pro začátečníky. Je možné absolvovat i individuální kurz, či kurz naplánovat pro zaměstnance vaší firmy. 

Text na této stránce je duševním vlastnictvím. Jakékoliv rozšiřování, kopírování a další šíření bez předchozího souhlasu majitele bude sankcionováno.